torstai 11. joulukuuta 2014

Kansallispuku mietinnässä

Olen miettinyt kansallispuvun hankintaa jo vuoden päivät. Lähinnä minua askarruttaa se, että minkä puvun ostaisin? Koska kyseessä on kuitenkin rahallisesti suuri hankinta, pitää puvun olla kaikin puolin miellyttävä. Olen päätynyt ostolinjalle, koska tällähetkellä ei ole mahdollisuutta alkaa kutomaan kangasta saatika sitten mennä kursseille mukaan ompelemaan. Tässä en ala esittelemään pukujen valmistusta, koska en siitä tiedä mitään. Enkä myöskään sen kummempia materiaali tai historia tietoja. Nyt keskityn puhtaasti itseeni ja yritän päätyä oikeaan ratkaisuun, jos sellaista edes on olemassa. :) 

Jos lähestytään pukua lähisuvun asuinpaikan mukaan, niin se olisi Kalajokilaakson kansallispuku. En ole lämmennyt tälle puvulle niin paljon että sen hankkisin itselleni. Mikä johtuu ehkä siitä että en pidä  lampaanlapahihoista  ja väri on aika ykstoikkoinen. 

Vaihtoehto kaksi voisi olla Pyhäjokialueen kansallispuku. Toinen mummuni on kotoisin Haapavedeltä ja sen perusteella voisin ajatella käyttäväni tätä pukua. Tämä on jo paljon näyttävämpi puku ja tätä voisin jo harkita vakavissani.
Pukua voi katsella täältä: http://www.kirjastovirma.fi/kansallispuvut/pyhajoki
Myöskin "lähisuvun pukuna" toimisi Haapajärven ja Reisjärven kansallispuku. Tässä puvussa on kolme hamevaihtoehtoa, kaksi erilaista röijyä sekä neljä erilaista esiliinaa. Eniten minua mietityttää tuo röijyn käyttö, varsinkin kesäkuumalla. Värisävyt vaikuttavat myöskin aika tunkkaisilta.


Nykyisen asuinpaikan mukaan valinta osuisi Oulun seudun kansallispukuun. Tämä on malliltaan kanssa aika simppeli.  Jos taas puvun valitsisi oman syntymäpaikan mukaan, niin sitten se olisi Espoon kansallispuku. Nyt sattui netistä huono kuva, mutta kaippa tuo asiansa ajaa. Jotenkin näitä ei osaa ajatella "omana pukuna". Tai sitten se on tuo sininen väri joka ei vain miellytä.

Oulun seudun kansallispuku
Espoon kansallispuku


Sitten jos lähdetään kauemmaksi sukujuurissa, niin vaihtoehdoiksi nousevat Akaa, Orimattila, Hollola, Nastola, Jämsä ja Keski-Pohjanmaa. Toinen sukuhaara jäi vielä kunnolla selvittämättä. Eli onhan näitä vaihtoehtoja.

Akaa
Orimattila


Hollola
Nastola


Jämsä

Toinen oikealta, K-Pohjanmaa







Keski-Pohjanmaan puvusta ei tahtonut löytää kuvaa sitten millään. Mutta viimeisessä ryhmäkuvassa se on mitä todennäköisemmin esillä. Tässä kuvassa esiintyy myös Kokkolan seudun naisen kansallispuku (ensimmäinen vasemmalla), mitä voisin myös käyttää. 

Näistä yllämainituista mieleisimmät ovat: Akaa ja Hollola. Jämsässä on kaunis hame, mutta en oikein pidä tuosta lyhyestä liiviosasta. Näköjään minua miellyttävät eniten punasävyiset kansallispuvut, pitkällä liivillä ja leveällä helmalla. 

Minä kyllä voisin pukea vaikka koko perheeni kansallispukuun. Miehille esimerkiksi Askolaa, tai Valkealaa. Onhan nuita muitakin hienoja vaihtoehtoja, yhteisymmärrystä pukeutumiseen vain tuskin löytyy.

Askola
Valkeala

Sitten olisi vielä kaikki ihanat Karjalan kannakselta ja Inkeristä lähtöisin olevat puvut rekkopaitoineen ja kostuleineen. Esim: MuolaaUusikirkko tai Tuuteri 

Yksi varteen otettava puku ilman sidettä paikkakuntaan voisi olla Virolahden kansallispuku. Vai päätyisinkö kenties sittenkin Rautjärven kansallispukuun, siinä olisi vyölliset ja huntu. 

Rautjärvi
Virolahti

Tähän kansallispukupläjäykseen on hyvä lopettaa tältä erää. Valintaa en ole vielä saanut päätökseen, mutta sainpahan karsittua joukosta pois niitä vähemmän minulle mieleisiä.

-Noita vänkkäräsääri-




1 kommentti:

  1. Kansallispukuja, ihanaa! Oletpa tehnyt kivasti selvitystyötä ja vertailuja. Voit hyvin valita puvun pelkästään sen kauneuden tahi juuriesi vuoksi. Kunhan puku on sinulle äärettömän mieleinen, sinusta upea pukea päällesi. Kyllä se siitä, jonainen päivänä sinulla on kaunistus päälläsi.

    VastaaPoista